2014. június 4., szerda

Kifakadás - allergiák

Érlelődik már bennem egy ideje ez a bejegyzés. Miután kiderültek az allergiáim, a legkedveltebb közösségi oldalon kerestem, majd tagja lettem néhány ételallergiás csoportnak. Főként gluténmentes csoportokról beszélek, hiszen az én 3 allergiámból ez a leggyakoribb (aki nem tudná glutén-, tejfehérje- és szójaallergiám van). Alapvetően nagyon jó dolognak tartom ezeket a csoportokat, mert a közösség ereje benne van, nagyon sok kérdésre választ lehet kapni, sőt megkímél attól, hogy minden kérdéses cégnek írnom kelljen allergén infókkal kapcsolatban, mert sokan megtették már előttem és szerencsére közkinccsé is tették. Nem is beszélve a receptekről, amiket istenien meg lehet csinálni!

Ami viszont kegyetlenül felbosszant, az a legtöbb ember hozzáállása a saját allergiájához. Ezen a helyen a véleményemet írom le, nem akarok sértegetni senkit, és akinek nem inge, ne vegye magára... Sokan egy laktóz vagy egy gluténallergiát úgy kezelnek, mint halálos betegséget, vagy átkot. Úgy állítják be, hogy felforgatja az egész család életét és vekengenek azon, hogy most mégis mit ehet vagy egyen... Ne tessék félreérteni, tudom én is egészen pontosan mennyire kell figyelni ilyenkor az étkezésre, sőt megkockáztatom, hogy jobban tudom, mint a "szimpla glutén- vagy laktózérzékenyek", hiszen a tejfehérjét és a szóját (főleg a szóját) sokkal ritkábban tüntetik fel jelekkel is ellátva és sokkal több élelmiszerben megtalálható, nem beszélve arról, hogy erősen leszűkül a fogyasztható ételek száma, ha egyszerre három gyakran előforduló dologra kell figyelni. Sőt az is tény, hogy sok időt fordít rá az ember és aki nem allergiás annak sokszor untató, ha erről mesélek, holott nekem izgalmas, mert ebben élek, elvégre tudom milyen "kellemes" órák várnak rám, ha mellényúlok az ételekkel . Viszont - és itt van a kulcsa a gondolatomnak - semmiben nem szenvedek hiányt. Amit meg akarok enni, azzal addig próbálkozom, amíg kifejlesztek egy olyan verziót, ami ízlik és nem árt. Igyekszem olcsó és finom megoldásokat találni és elmondhatom, hogy nagyon jó úton haladok. Élvezem a főzőcskézést és kifejezetten jókat eszem. A családom mindenben támogat. Sok mindent külön főznek nekem, amikor nem magamra főzök és megbeszéljük mi és hogyan jó. Alapvető változtatások itt is voltak, fűszerek és készételek terén, de ezt leszámítva minden megoldható úgy, hogy nekem ne származzon belőle gondom.
Mindezzel együtt, pedig még szerencsésnek tartom magam, hogy mindössze ezzel a három allergiával kell "megküzdenem". Megkockáztatom, hogy vannak akik ennek a sokszorosával élik a mindennapjaikat és azok az emberek is csak tanulnak, dolgoznak és legfőképpen esznek. Némi odafigyeléssel megoldható. Nem komoly szervi baj. Nem okoz erős fájdalmat. Nem kell rá marokszámra szedni gyógyszereket. Nem kell hónapokat tölteni kórházakban.
Allergiákkal az élet nagyon jól élhető.
Így és innen szeretnék azoknak üzenni, akik nyavalyognak, hogy szedjék már össze magukat és gondolkozzanak el azon, hogy a hozzáállásuk rossz, nem pedig az életük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése