2016. december 6., kedd

Tejfehérje és laktóz. Tégy különbséget!

Eladó: Segíthetek?
Én: Igen, glutén-, szója- és tejmentes termékeket keresek.
Eladó: Tessék, ott a gluténmentes polc, itt meg laktózmentes csoki.


...amiben az összetevők között elsők között szerepel a TEJFEHÉRJE, no meg a szója is.

Tényleg bosszant.
Nem az a gondom, hogy egy átlag, egészséges ember nem tudja kapásból, hogy a laktóz és a tejfehérje köszönőviszonyban sincs egymással, főleg, ha diétára kerül a sor. Hiszen neki miért kellene tudnia?!
Az én gondom az, hogy ez a történet számtalanszor megismétlődik boltokban. Olyan boltokban, amik azzal hirdetik magukat, hogy allergénmentes termékeket árulnak, vagy egészségbarát boltok. Nekem nem jó a laktózmentes, ugyanúgy beteg leszek tőle. Nem veszem meg, mert régóta diétázom és tudom miket kell figyelnem egy-egy csomagoláson. De mi van a frissen diagnosztizált emberekkel? Hányan lesznek rosszul, mert az orvosuk mellett megbíznak az ilyen boltok eladóiban is, vagy receptekben, amiket az interneten találnak?! Hiszen a tejmentes kifejezésre kapásból dobálja a laktózmentes recepteket, amik 99%-ban laktózmentes tejet és társait felhasználva készülnek.
Nagyon látványos és biztosan finom ételek készülhetnek így, ezt aláírom, de egy MÁSIK DIÉTÁBAN.

Na és mi van az olyan bloggerekkel vagy honlapokkal, akik szintén tejmentes feliratokkal aggatják tele a posztjaikat, mikor laktózmentes dolgokkal dolgoznak?
Ha laktóz problémád van, utánajársz a laktóz és tejfehérje különbségnek, hiszen szerencsédre TE, aki csak a a laktózra kell, hogy diétázz sokkal nagyobb kínálatból válogathatsz. Ha "csak" egészséges életmódot akarsz folytatni, akkor a laktózmentes nem segít, így feltételezem szintén utánajársz a háttértörténeteknek.

Tehát akkor miért nem különbözteted meg a kettőt?!

Ne add el a laktózmentest tejmentesnek, mert nem az. Állati eredetű, laktózmentes TEJET fogyasztasz. Ha TEJALLERGIÁS vagy, azaz TEJFEHÉRJE allergiás, akkor semmilyen állati eredetű tejet nem veszel magadhoz. Növényi alternatívákkal dolgozol, ha szükség van rá. Bár még a magtejeket is TEJNEK nevezik. ;-)

Szóval kedves bolttulajdonosok! Képezzétek magatokat és az eladóitokat, ha valóban minőségi szolgáltatást terveztek folytatni...úgy hiszem, hosszútávon megtérül. :)

Kedves bloggerek! Ha laktózmentes, ne tejmentes címkéket használjatok. Nem jó 40 receptet átfutni azért, hogy egy legyen, ami valóban tejmentes. Segítsetek ennyivel, nem hiszem, hogy megnehezítené a dolgotokat! :)

Kedves olvasók! Akinek nem inge, az pedig ne vegye magára!

9 megjegyzés:

  1. Elég ritka manapság a szakképzett eladó, sajnos.
    Mondjuk ez különösen problémás terület valóban, mert ha történetesen valaki tényleg betegség miatt nem fogyaszthat ezt-azt, akkor szépen átverik.
    De erröl szól az élelmiszeripar. Cukor is van mindenben, amiben az ember nem gondolná. A rozskenyérben is van böven búzaliszt (az Aldi teljes pékárurészlegén nem találtam olyan dolgot, amibe ne lenne búzaliszt, amit én egy ideje mellözni szeretnék, és baromi nehéz..)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én találtam az Aldiban olyat, ami búzamentes! :D De az gluténmentes is egyben, szóval nem a kínálókosarakon találni, hanem mellette az eleve zacskózott termékek között. De azok közül, olyan ami szójamentes is, csupáncsak 1 fajta van.
      Egyébként igazad van, tényleg nehéz elhagyni bizonyos ételeket, főleg, ha "szimplán" az egészségedért tennéd, nem pedig egyéb betegségek miatt. Nagyon sok olyan termékben van búzaliszt származék, amiben nem is gondolná az ember...a gumicukrok egy részétől, az aszaltgyümiken át a fűszerekig. A cukor meg eleve függőséget okoz, nem véletlen tolják tele az élelmiszereket vele. :S

      Törlés
  2. Én meg átszoktam a saját kenyér sütésére, mert az a baj, hogy a becsomagolt termékekkel kapcsolatban is fenntartásaim vannak. És pont ezért nem értem, mi olyan nehéz abban, hogy csak mondjulk rozslisztet használjanak fel valamihez, amit rozskenyérnek hívnak. Lehet többe kerül, de hát csak lenne rá kereslet...
    Te amúgy kaptál ebben az egészben valami orvosi segítséget?
    Eh, a cukor.. na az a másik, amit igyekszem lehagyni, meg eleve az édes dolgokat, azaz az édesítöszert is. Épp csak azt már tényleg nem lehet, mert tényleg mindenben ott van, annyir ideje meg az embernek egyszerüen nincs, hogy soha ne egyen valami péksüteményt, joghurtot, vagy kb. bármit, mert MINDENBEN vAN. És erröl még a legtöbben mindig annyira keveset tudnak, pedig szerintem a magyar lakosságon nagyon látszik a cukor okozta probléma, mégis mindenki azt hiszi, a zsírral van a baj..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, sajnos nem kaptam. Nekem ugye élből kacifántos volt, mikor elkezdtem a diétát, mert a doki nem törődött velem, elhagyta a leleteimet és sorolhatnám még.:)
      Úgyhogy én blogokról, online informálódtam főként. Meg a saját káromon. Pár év távlatában már ritkán nyúlok mellé.
      Igen, amúgy a cukor ijesztő. Itthon az emberek többsége nem feltétlen törődik az egészséges táplálkozással, így nem csoda, hogy a polcon sorakozó rengeteg, naponta fogyasztott termék cukortartalmát eszük ágában sincs megnézni... Szerintem manapság már az is sokat lendít az egészségünkön, ha csak tudatosan és erősen lecsökkentjük a cukorbevitelt.

      Törlés
  3. Szerintem is, mert teljesen nullára redukálni egyszerüen akkora odafigyelést igényelne, amire aligha van valakinek kapacitása és ideje.
    Sajnos az egészséges táplálkozás errefelé tényleg nem túl gyakori, és elég mélyen is kell annak a zsebébe nyúlnia, aki mégis mellette dönt. A zöldség-gyümölcsök ára nem éppen alacsony, és akkor még nem beszélünk arról, hogy esetleg abból is a bio-t. Természetesen mindenböl a legrosszabb minöségü a legolcsóbb, és ilyenkor tényleg elgondolkodtató, hogy nem volt pár éve valami nagy botrány az úgy nevezett hamburgeradóból, ami pont a silány cuccokra kivetett plusz adó lett volna? Akkor ezzel mi lett, mert én még mindig azt látom, hogy a roppant olcsón lehet rossz péksüteményt/sajtot/felvágottat/tésztát/édességet venni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az baj, hogy ezeknél a célzott adóemeléseknél (mint a hamburgeradó is volt), pusztán annyi a cél, hogy árat emeljenek. Jól hangzik mellé, hogy az emberek egészségéért teszik, de aztán az egészséges élelmiszerek árát, pedig kis késéssel ugyan, de hozzáemelték az egészségtelen ételek ára mellé. Ami összességében annyit eredményezett, hogy az emberek még többet költsenek az alapvetően inkább alacsony fizetésükből. Nálunk ez fokozottan igaz. Te éltél Németországban, én nemrégiben egy fél évig Ausztriában voltam. Bemész bármely -akár itthon is megtalálható - super- vagy hypermarketbe és teljesen más minőségű és mennyiségű felhozatal van, gondolom ezt te is tapasztaltad. Rengeteg egészséges, akár ételallergiásoknak is megfelelő árú található az édességek és társaik mellett. Az egészséges áruk, pedig sokkal, de sokkal elérhetőbb áron mozognak, mint itthon. Ausztria sem a világ közepe, de a szomszéd ország, ahol az emberek többsége klasszisokkal egészségesebben étkezik, mert gyerekkoruktól fogva természetes, hogy gyalog- és biciklitúrákat tesznek, vagy szimplán csak biciklivel közlekednek és ezek mellett simán étkezhetnek egészségesebben. :)

      Törlés
    2. Na ez az, hogy ennyire nem megy a hosszú távú gondolkodás, hogy ha az egészségesebb ételek árát lejjebb nyomnák, akár mesterségesen is, hoszú távon a haldokló magyra egészségügyet tehetmentesítenék legalább egy kicsit...
      Sajnos igen, ég és föld a különbség, kint szeretek bevásárolni járni, itt nem, meg még egyedül élöként és jelenleg külföldi ösztöndíjból itt élöként is azt érzem, hogy itt rohadt drága (lenne) tényleg egészséges dolgokat venni. Jobb is a kínálat kint, olcsóbb is, és gondolom ismered te is akkor azt, hogy teljesen ugyanaz a termék valahogy itthon mégsem ugyanolyan minöségü. Most mondanám, hogy rá kellene kényszeríteni ezeket a szupermarket-láncokat, hogy ide is hozzák ugyanazokat a cuccokat ugyanannyiért, csak tartok töle, hogy itt igény se lenne rá, mert a nép keresné a jó kis fehérkenyeret meg a lecsókolbászt...
      Az meg nagyon szomorú, itt mennyire nincs a túrázásnak kultúrája.

      Törlés
    3. Bennem az a kérdés merül fel inkább, hogy akarnak-e egyáltalán hosszútávra gondolkozni? Mert nekem az tűnik a legnagyobb problémának, hogy ez valahogy nem is áll érdekükben. Rossz ebbe belegondolni és szeretném, hogy ne nekem legyen igazam.
      Persze, borzasztó érzés, mikor várod a megszokott minőségi, finom ízt az Mo.-n vásárolt, amúgy külföldről ismert terméktől...aztán jön a pofáraesés.

      Törlés
  4. Vagy amikor simán csak keresnéd ugyanannak az Aldi/Lidl/Penny-nek a polcán a megszokott, megszeretett termékeket, de nincsenek. Cserébe a Penny büszkén hirdeti, hogy mittudoménhány % magyar terméket árul, ami bennem annyira valahogy nem kelt pozitív érzéseket.
    Sajnos szerintem se a hosszútávű gondolkodás a jellemző. Meg hát nem akarok a nagy összeesküvés elméletekben elmerülni, de lehet azért abban valami, hogy a "gyógy"szeriparnak végülis jó, ha egészségtelenül élünk..

    VálaszTörlés