2017. január 19., csütörtök

Hisztamin intolerancia

I am probably screwed.

Múlt héten csináltattam meg a tesztet. Magánrendelésben persze, sok pénzért, de így legalább nem egy állami kórház nemtörődöm orvosát kellett győzködnöm, hogy 25 évesen nem egészséges, hogy folyamatosan fájdalmat érezzek, depresszív legyek, a kicsi mennyiségű alkoholtól is alkoholmérgezéses tüneteim jelenjenek meg, állandó migrénem legyen, szédüljek és a vérnyomásom is őrültet játsszon és sajnos még egy darabig tudnék sorolni tüneteket. Nyilván tisztelet a kivételnek, a lelkiismeretes orvosoknak, csak belőlük lassan egyre kevesebb marad az országban...bár elnézve az egészségügyet, annyira nem is csodálom. Csak végeredményben azt tartom bajnak, hogy azt mindig azok sínylik meg, akik a lánc leggyengébb szemei: ez esetben a betegek.

Jövő hétfőn megyek, szintén magánrendelésben leletmegbeszélésre. Utánaolvastam nyilván a témának, a vérértékem nem teljesen egyértelműen utal arra, hogy hisztamin intoleranciám lenne, de közel van a határértékhez és elég sok, komoly tünetem van. Ilyen betegséggel élő emberek csopijában is utánaérdeklődtem, szerintük az értékem még erősen benne van abban a kategóriában, ami hisztaminproblémát jelent. Kíváncsi vagyok mond-e bármi okosat az orvos. Igazából jó lenne, ha biztos lennék végre abban mi okoz gondot.

Amúgy diéta szinten még nekem is kemény lesz, ha tartanom kell a tej-, glutén-, szójamentes diéta mellett a hisztamint is. De ha legalább tudom, hogy ettől jobban leszek, akkor megéri.

4 megjegyzés:

  1. hm, mit ehetsz akkor még? :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebből nem ajánlott hosszú ideig teljesen nullás diétát tartani. Fórumok szerint 4-6 hétig célszerű. Viszont alapvetően a hisztaminmentes mellett megkülönböztetnek még 3 kategóriát különbözően magas hisztamintartalmú ételekkel. Ezeket kell a teljesen mentes diéta után egyesével próbálgatva visszavezetni, mert mindenki mást és más mennyiségben tolerál. Szóval ez macerás, de idővel sok minden visszavezethető egy bizonyos mértékig. Ami a nagyobb baj, hogy csak friss vagy frissen elkészült ételeket fogyaszthatok, mert ha áll az étel termelődik benne a hisztamin. (ezt most a saját bőrömön is tapasztalatom, most pl. 2 órája küzdök erős gyomorfájással és hányingerrel, mert vacsira az ebédre sütött sülthalból ettem).
      Ami még rosszul érint, hogy a kedvenc ételeim mind magas hisztamintartalmúak (paradicsom, ananász, savanyúságok, füstölt áruk, belsőségek /máj/ stb.)
      Szóval ha ez vinnem kell, akkor nem tudok vendéglátóhelyen semmit megenni sehol. Csak magamra tudok majd főzni és az is akkor lesz csak működőképes, ha frissen készítem el, mielőtt megeszem.

      Meg ez most a jövőterveimet is totál felborítja, na mindegy, az is alakulni fog valahogy.

      Törlés
  2. Ehh, hát kitartás, ez tényleg nem egyszerű így :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Hétfőn remélhetőleg okosabb leszek.

      Törlés