Dóriéknál megtaláljátok a sima receptet, én csak a saját féladagos, glutén- és tejmentesemet írom le.
Hozzávalók:
- 20 dkg burgonyaliszt
- 20 dkg kukoricaliszt
- 10 dkg kölesliszt
- 250 ml rizstej
- 1 csapott EK só
- 25 gramm élesztő
- 1 dl olaj
- 1 csapott EK cukor
- 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
Opcionálisan: lenmag, fokhagyma
A rizstej egészében futtatom fel az élesztőt a cukorral, majd a többi hozzávalóval összekeverem, robotgéppel dagasztom és meleg vízbe állítom a kelesztőtálat egy jó órára.
Eddig igazából minden rendben is megy, a stikli itt kezdődik, ugyanis, a gluténmentes lisztekből készült tészták nem állnak úgy össze, mint a gluténesekből készültek. Miután a tésztát kiöntöttem a kelesztőtálból rá kellett jönnöm, hogy ránézésre sárga lágy állagú krumplipürére hasonlító tésztám van. Ergo formázhatatlan, nyújthatatlan. Ízre viszont finom.
Úgyhogy gyerekmódra játszottam vele, addig kenegettem az egyik kezemből a másikba, amíg egy nagyobb kupacra valót nem tudtam a sütőpapírral bélelt tepsibe rakni, úgy, hogy valamelyest össze is álljon. Ebből lett aztán 9. Nem nagyon bíztam abban, hogy ebből lesz még valami, de ez már nem az a pont volt, hogy feladjam. Szóval megszórtam a tetejét lenmaggal, megkenni még nem mertem semmivel.
180 *C-ra beraktam a sütőbe, bő negyed óra után, aztán fogtam a tojássárgáját + 2 EK vizet és némi fokhagymaport, összekevertem és rákentem a placsnikra. Utána még sütöttem 20 percig és a képen látható végeredményt kaptam.
Se ízre, se ránézésre nincs semmi köze a kiflihez, viszont kifejezetten finom és roppant laktató. Kenyérpótlónak is megfelel igazából. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése