Ajándékot készítettem két barátnőmnek születésnapjukra. :)
Alapvetően Dóri miatt találtam meg, ugyanis ő készített
nekem olyan tortát, amit megehetek a szülinapomra és gondoltam jó lenne, olyat
találni, aminek ő nagyon örülne. Dóri, pedig a természetes alapanyagokból
készült (nem csak) kozmetikumok híve, így kutakodtam kicsit az interneten.
Mivel elég sok aloe veránk van itthon, így mindenképp olyat
szerettem volna találni, amiben szerepel alapanyagként, hiszen sok helyen
olvasni a jótékony hatásairól. Így találtam meg itt, azt a testápoló receptet,
amit végül is megcsináltam. Mikor megláttam, hogy mentás/eukaliptuszos illó kell
bele, akkor már tudtam, hogy Zsófinak is ideális lenne egy ilyen krém, így
annyit csináltam, hogy két kis adagra elég legyen.
Hozzávalók:
- fél bögre (2,5 dl=1 bögre) aloe vera gél
- fél bögre kókuszzsír
- negyed bögre reszelt méhviasz
- illóolaj (mentát írtak, de 100-os tisztaságúból csak eukaliptusz volt itthon)
Aloe vera gél:
Lehet készen is kapni boltban, de friss aloe verát használtam hozzá. Youtube-on vannak tutorialok arról, hogyan kell elkészíteni. Egyszerű egyébként, csak pepecselős. Nagyobb leveleket kell levágni a növényről, majd ezekről levágni a „szúrós” széleket, eltávolítani a zöld héj jelentős részét. Belül az átlátszó anyag lesz maga a gél, csak össze kell törni habverővel, vagy mixerrel.
Lehet készen is kapni boltban, de friss aloe verát használtam hozzá. Youtube-on vannak tutorialok arról, hogyan kell elkészíteni. Egyszerű egyébként, csak pepecselős. Nagyobb leveleket kell levágni a növényről, majd ezekről levágni a „szúrós” széleket, eltávolítani a zöld héj jelentős részét. Belül az átlátszó anyag lesz maga a gél, csak össze kell törni habverővel, vagy mixerrel.
Ha kész a gél, akkor nekieshetünk a krém elkészítésének.
Egy edényben tűzre tesszük a kókuszzsírt és a méhviaszt,
alacsony hőfokon melegítjük, amíg teljesen fel nem olvad mindkettő, majd
levesszük a tűzről és hozzáadjuk az aloe vera gélt és az illóolajat és
habverővel kevergetjük egy darabig.
Nem kell megijedni, ennél a fázisnál még teljesen híg az
egész „krém”. Ahogy elkezd hűlni, úgy sűrűsödik be, ezért még egy darabig
kevergetni kell.
Ezután üvegekbe tölteni és használható.
Az oldalon, ahol találtam azt írták, hogy 3-4 hétig melegben
is eláll, de ha hosszabb ideig szeretnénk tartani, akkor hűthető/fagyasztható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése