Mivel az állati eredetű tejek nálam kiesnek, így utánanéztem, hogy mivel is tudnám pótolni. Persze az első opció, a szójatej lenne, de az nekem szintén nem alkalmas, úgyhogy más növényi eredetű tejek közül hármat találtam (rizstej, mandulatej, kókusztej), amik könnyedén megkaphatóak drogériákban vagy bioboltokban, ill. néhány nagyobb élelmiszerláncnál is rájuk lehet akadni.
Őszinte leszek, szívből utálom a mandulát, így ezzel nem kerültem közelebbi kapcsolatba, viszont a rizstejjel és a kókusztejjel megpróbálkoztam.
Nekem a hétköznapokra a rizstej vált be, ugyanis ez az, amit otthon is el tudok készíteni különösebb gond nélkül, méghozzá fillérekből. Sütéshez, főzéshez használom. Ivásra is alkalmas, sőt sokan ezzel csinálják a tejeskávét is, de az nekem nem igazán jött be, lehet csak szokása kérdése... nekem mindenesetre egyszerűbb volt átszokni a feketekávéra, amiből így viszont már fele annyit iszok, mint tejeskávés időmben.
Nagy kávés létemre sajnos hiányolom a finom kávécsodákat, de ennyi "veszteség" belefér. :)
A kókusztejjel nincs baj, ha jól le van hűtve, csak drága és szerintem nem tud többet a rizstejnél.
Na, de térjünk rá a lényegre. Hogyan is készül a rizstej?
Hozzávalók:
- 1 csésze rizs
- 1 liter víz
- 1 csipet só
- 1 EK méz
Elkészítés:
1) Veszünk egy csésze rizst (sokan csak barnából csinálják, nekem a sima, bárhol megkapható fehér is tökéletesen bevált) ezt beleöntjük egy nagyobb edénybe (erre a célra egy min. 2 literes befőttes üveget szoktam használni).
2) Ezt leöntjük az 1 liter forrásban lévő vízzel.
3) Belekeverjük a csipet sót és a mézet.
4) Minimum 8 órát hagyom állni, időnként felrázom közben. (Ha egy teljes napig hagyjuk az csak jót tesz neki.)
5) Leturmixolom az egészet.
6) Finom anyagon/szűrőn (én harisnyanadrágon szoktam) átszűröm.
7) Üvegbe töltöm és beteszem a hűtőbe.
Megijedni nem kell, a fehér massza benne mindig leülepszik az üveg aljára, használat előtt fel kell rázni és jó lesz. Így 4-5 napig gond nélkül eláll a hűtőben.
Mivel a boltokban a rizstej literje 600-800 Ft között mozog általában, így azt hiszem megéri a ráfordított időt, hogy gyakorlatilag fillérekből kijön a házi változat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése